KISOSZ Veszprém - Hírlevél

A Magyar Közlöny 78. számában megtalálható a vidékfejlesztési miniszter 64/2011. (VII. 11.) VM rendelete a gyümölcs és zöldség ellenõrzésérõl szóló 82/2004. (V. 11.) FVM rendelet és az élelmiszer- elõállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeirõl és az élelmiszerek hatósági ellenõrzésérõl szóló 68/2007. (VII. 26.) FVM–EüM–SZMM együttes rendelet módosításáról.

A rendelet 3 § -a szerint „A friss zöldség és gyümölcs forgalomba hozatala során alapanyag-tárolási, tisztítási, osztályozási, előkészítési, gyártástechnológiai, csomagolási, jelölési, tárolási és szállítási tevékenységet kizárólag regisztrált élelmiszer-vállalkozó végezhet.

Nem regisztráció köteles a kistermelői élelmiszertermelés, előállítás és értékesítés feltételeiről szóló 52/2010.(IV.30.) FVM rendelet hatálya alá tartozó élelmiszervállalkozó, ha a friss zöldség-gyümölcs forgalmazása az évi 20000 kg-ot nem haladja meg, kivéve, ha a nagybani piacon viszontértékesítőnek történő eladást végez. A nem regisztráció köteles kereskedők által forgalmazott termékeknek is meg kell felelniük a vonatkozó minőségi előírásoknak.

Regisztrálni a tevékenység végzésének helye szerinti illetékes megyei kormányhivatal növény és talajvédelmi igazgatóságához köteles bejelenteni a nevét (cégnevét), címét, kapcsolattartó nevét, beosztását és elérhetőségi adatokat; továbbá az élelmiszer-vállalkozó telephelyeinek címét és az ott folytatott tevékenység jellegét, az áruforgalom és vevőkör kiterjedését és az alkalmazott minőségügyi rendszer megnevezését.

A rendelet 2011. július 14-én lép hatályba azzal, hogy a már forgalomba hozott termékekre is alkalmazni kell kivéve, ha hatálybalépésekor a végső fogyasztó számára már forgalmazásra került a termék.