KISOSZ Veszprém - Hírlevél

 A Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviselete – KISOSZ szeretné tájékoztatni Önt:

1. Lesz pénztárgépcsere!

Megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelete a pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról, illetve az ez alóli mentességről.
2013. február 13.-i Magyar Közlönyben kihirdetett rendelet egyebek mellett rögzíti, hogy a pénztárgépeket fel kell szerelni az adóügyi ellenőrző egységgel (AEE). Az AEE rögzíti és a rendeletben meghatározott szabályok szerint továbbítja a pénztárgépen keletkező adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé.
Az AEE-nek, amelyet fizikailag a pénztárgép burkolatán belül kell elhelyezni, képesnek kell lennie minden magyar mobilszolgáltató hálózatára felkapcsolódni, akkora tárkapacitással kell rendelkeznie, amely alkalmas legalább egymillió kiadott bizonylat adatainak tárolására, és az egységben működő memóriamodul kapacitásának el kell érnie a 16 gigabite-ot.
Főszabály:május elsejéig kell átállni a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal netes adatkapcsolatra képes pénztárgépek alkalmazására

 A 2013. március 20-át megelőzően engedélyezett, de a rendeletben foglalt előírásoknak meg nem felelő pénztárgépek 2013. június 30-ig, az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek pedig 2013. december 31-éig üzemeltethetőek.
Ki kérhet mentességet?
A pénztárgéphasználatra kötelezett adóalany az állami adóhatóságtól akkor kérheti az elektronikus hírközlő hálózat útján történő adattovábbítás alóli felmentést, ha székhelye, telephelye, üzlete, pénzátvételi helye, ahol a pénztárgépet üzemelteti, olyan helyen található, ahol az adatkapcsolat létesítéséhez szükséges elektronikus hírközlő hálózat nem érhető el, és az elektronikus hírközlő hálózat elérése külső antennával vagy egyéb műszaki megoldás alkalmazásával sem biztosítható, illetve az aránytalan terhet jelentene az adóalany számára.
A kérelem benyújtása, illetve az egyedi mentesítés megadása azonban nem érinti az adóalany azon kötelezettségét, hogy nyugtát online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrző egységgel felszerelt pénztárgéppel állítson ki. Az egyedi mentesítést, amely 1 évre szól, de újra igényelhető, az állami adóhatóság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakhatósági állásfoglalása alapján adja meg.
Adatszolgáltatás akkor is kötelező!
Az egyedi mentesítés időtartama alatt a pénztárgép üzemeltetője az adatokat CD/DVD lemezre, illetve más, egyszer írható optikai adathordozóra menti és havonta megküldi a az illetékes állami adóhatóságnak.
Az adóalany az adatszolgáltatási kötelezettségét úgy is teljesítheti, hogy pénztárgépét a napi zárást követően legalább 1 óra időtartamra úgy helyezi el, hogy az elektronikus hírközlő hálózat elérhető legyen.
Forrás: MTI, MNO


2. Szeretnénk Önt tájékoztatni pályázatról:
Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő pályázatainak támogatása
A pályázat kódjele: NFA-2013-KKV

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 18. §-a, továbbá a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról, valamint a Munkaerő-piaci Alapból foglalkoztatási válsághelyzetek kezelésére nyújtható támogatásról szóló 6/1996. (VII. 16.) MüM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 18. és 18/A. §-ai alapján - a Nemzeti Foglalkoztatási Alap (a továbbiakban: NFA) foglalkoztatási alaprész 2013. évi központi keretéből - a Nemzetgazdasági Minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) pályázatot hirdet a mikro-, kis- és középvállalkozások (a továbbiakban: KKV) munkahelyteremtő beruházásainak támogatására.

Az NFA-ból - 10 milliárd Ft támogatási keretösszeg áll a pályázók rendelkezésére. Ebből 700-800 KKV-nál 5200 új munkahely létesíthető, továbbá legalább tízezer már meglévő munkahely megőrzése segíthető. A pályázat alapján csak induló beruházás támogatható.
A pályázatot személyesen nem, kizárólag az alábbiak szerint lehet benyújtani:
A könyvelt postai küldeményként feladott, vagy gyorspostai/futárposta (garantált kézbesítési idejű belföldi postai szolgáltatás) szállítás igénybevételével a pályázatot a beruházás helye szerinti munkaügyi központ részére lehet eljuttatni a 2013. február 14-től 2013. április 5-ig terjedő időszakban.

Részletek:www.afsz.hu

3. Burgonyára vonatkozó szabályozás

Rögzíti a korai (új), illetve a tárolt burgonyára vonatkozó előírásokat a szaktárca, a burgonyaszabványt tartalmazó rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.
Tavaly a dinnyéről alkotott szabványt a tárca, most a burgonya került sorra, elsősorban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz érkezett panaszok miatt. Korai burgonyának az számít, amelynek "a héja hámozás nélkül könnyen eltávolítható". Ezért ha a héja hiányos, még megfelelőnek minősül. A tárolt burgonya héjának viszont kifejlettnek és épnek kell lennie. A korai burgonyán nem lehet csíra, a tárolton pedig legfeljebb 3 milliméteres csíra megengedett.
A legkisebb újkrumpli sem eshet át a 28x28 milliméteres négyzetes rostán, a tárolt burgonyánál a 35x35 milliméteres rostán átesett szemek szabvány alattiak. A héj alatti - szürke, kék vagy fekete - foltok nem lehetnek mélyebbek 5 milliméternél, és üreg sem lehet a tárolt burgonya belsejében. Az 5 kilogrammos tömegig elkészített csomagokban lévő burgonyák mérete közti különbség nem lehet nagyobb 30 milliméternél. A csomagokon fel kell tüntetni a csomagoló, illetve forgalmazó nevét, címét, illetve a korai vagy tárolt megnevezést, a méretet, továbbá a származási országot, és azon belül a régiót és a helység nevét is. (MTI)

 


4. Még lehet jelentkezni INGYENES 70 órás előadásainkra:
• Sales (értékesítési ismeretek): 67 képzési óra

• Cégvezetés, projektmenedzsment: 66 képzési óra

• Gazdasági és vállalkozási ismeretek: 72 képzési óra

Jelentkezni:

→Személyesen: KISOSZ Székház (8200 Veszprém, Szeglethy utca 7.)


→ Telefonon: 88-425-462, 06-30-6187926


→ E-mailben: kisosz@sednet.hu