KISOSZ Veszprém - Hírlevél


Tisztelt Vállalkozó!

 

Általános körlevelünk témái:

§         Májustól jöhet a minimálbér kompenzáció, beadás áprilisban

§         Pénztárgépcsere

§         NAV betiltotta a zsákbamacskát

§         Szezonnyitó szakmai nap Tihanyban

§         Szakmai verseny

§         Szezonüzleteseknek pályázat

§          INDULNAK ÚJ INGYENES TANFOLYAMOK 

 

Röviden a témákról

  

§         A 2013. évi minimálbér, illetve a szakképesítéshez kötött bérminimum összegének megállapítása során megállapodás született a kormányzat és a szociális partnerek között arról, hogy a leghátrányosabb és egyben legalacsonyabb jövedelmekkel rendelkező ágazatokban e két bérkategória esetében a béremelés és közterheinek éves költségének 50%-át vállalkozói kérelmekre az állam megtéríti a vállalkozások részére. A KISOSZ kezdeményezte, hogy a kiemelt és támogatott szakmák közé a tagságot alkotó vállalkozások érdekében kerüljön be a kiskereskedelem és a vendéglátás. Március 28-án a kormány döntött a béremelés költségeinek részbeni megtérítéséről a kiválasztott ágazatokban, ezek között szerepel a vendéglátás, a szálláshely szolgáltatás és a kiskereskedelem. A két béremelés által okozott többlet bérköltség és annak többlet járulék költsége a vállalkozás által benyújtott kérelem alapján a munkaügyi központ döntésének megfelelően kerül támogatásra. A kormány döntését követően megjelenő rendelet alapján várhatóan április második felétől lehet majd a kérelmeket benyújtani, az elbírálás folyamatos lesz, és a vállalkozások várhatóan májusban megkapják egy összegben a 2013. I. félévre eső kötelező béremelések és azok járulék vonzatának támogatását. A támogatás kizárólag a minimálbér és a garantált bérminimum emelés bér  és járulékköltségek fedezetére használható fel, és a felhasználásról augusztus végéig kell a munkáltatóknak elszámolni a munkaügyi központok felé.

                Az 50 ezer forint összegű támogatás feltételei:

-         az éves árbevétel 500 millió forint alatt marad,

-         nincs adótartozás és a vállalkozás, nem állhat csőd vagy felszámolási eljárás alatt,

-     a vállalkozás nem részesült munkaügyi bírságban, szabálytalan foglalkoztatás.  

Egy vállalkozás maximum 5 pénztárgépre kaphat támogatást.

 

A pénztárgépcserével kapcsolatos támogatási igényeket október 31.-ig lehet egy erre a célra létrehozandó adatlapon bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal NAV felé, amelyben a vállalkozás jelzi, hogy a pénztárgépet le kell cserélnie, és kéri a támogatást. A NAV az adatlap ellenőrzése után kiad a vállalkozónak egy igazolást a jogosultságra, amely tartalmaz egy egyedi azonosító kódszámot, és ezzel az igazolással az adott pénztárgépet értékesítő céghez fordul. A gép vásárlása során annak árából a kereskedő levonja az igazolásban szereplő 50 ezer forintos összeget, és az így csökkentett árat fizeti ki a vállalkozó a kereskedőnek. Ezzel az eljárással a támogatás folyósítása és elszámolása a pénztárgép kereskedőn keresztül történik. Ahhoz, hogy a pénztárgép cserékkel történő eljárások ebben az évben befejeződjenek, a támogatási igényeket november 15-ig lehet majd igénybe venni. Jelenlegi ismereteink szerint az NGM rendeletben szereplő paraméterekkel előállítható pénztárgépek forgalmazására eddig egy cég adott be engedélyezési kérelmet, ezért várható, hogy a piacon nyárig a megfelelő paraméterekkel rendelkező pénztárgép megvásárolhatóvá válik.  A KISOSZ  készül arra, hogy együttműködést alakítson ki a NAV hivatalaival, illetve jeleztük közreműködési szándékunkat a gazdasági szaktárca új vezetésének. Szakmai szezonnyitó fórumon előadás hangzik el  a témával kapcsolatban

 

 

 

 

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a KISOSZ Veszprém Megyei Képviselete ez évben is megrendezni az immár hagyományos Balatoni Szezonfelkészítő rendezvényét. A rendezvény célja, hogy aktuális témákban fontos információkhoz juttassuk a Balatoni Üdülőkörzetben működő vállalkozásokat, s ezekkel az információkkal segítsük hatékony működésüket.


Szezonfelkészítő rendezvény időpontja: 2013. április 25. 10,00 óra

 

Helyszín: Club Tihany Zrt. (Tihany, Rév u. 3.

 

Program:

 

930-1000                      Regisztráció

 

1000-1010                   Megnyitó

 

Dr. Markovszky György elnök,      Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

 

1010-1025                   A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a KISOSZ Veszprém Megyei Képviselete között létrejött együttműködési megállapodás aláírása

 

                                   Dr. Markovszky György VKIK elnök, Vágó Péter KISOSZ elnök

 

1025-1055                   Turizmus politika 2013, várható keresleti trendek

 

                                   Dr. Nemes Andrea turizmus és vendéglátóipari főosztályvezető,

 

                                   Nemzetgazdasági Minisztérium

 

1055-1125                   Tájékoztató a nemzetgazdasági miniszter 3/2013 (II.15.) pénztárgépek használatáról szóló rendeletéről

 

                                               Dr. Baté Zsuzsanna jogi szakreferens,    Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 

1125-1150                   Tájékoztató a fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatairól, 2013. évi ellenőrzési tervek

 

Roxer Egon megbízott felügyelőségvezető, Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége

 

1150-                                      Kérdések, válaszok, zárszó

 

                                               Vágó Péter elnök

 

                                               KISOSZ Veszprém Megyei Képviselete

 

1220-                                      Büféebéd

 A rendezvényre tisztelettel meghívjuk, s kérjük, hogy részvételét 2013. április 22-ig szíveskedjen jelezni a 88/429-008 telefonszámon, vagy a pallosi.krisztina@veszpremikamara.hu e-mail címen.

 

 

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a vendéglátás arculatának, megjelenésének fontosságára. A versenyre pályázhat bármely Magyarországon működő vendéglátóegység (étterem, szálloda, söröző, borozó, bár, pub, kocsma, szórakozóhely, hajó, cukrászda, kávézó, stb.). Részletek a kiíró honlapján.

Különösen a szezonális üzletet üzemeltető tvállkozások figyelmét szeretném felhívni a Munkaügyi Központ által kezelt „Első munkahely garancia” 2013 programra. A program 2013. március 1.-én vette kezdetét. A program keretei között bérköltség támogatás állapítható meg - a munkáltató kérelme alapján - a 25 év alatti pályakezdő álláskereső foglalkoztatását teljes, vagy legalább a napi 4 órát elérő részmunkaidőben történő foglalkoztatását vállaló munkáltató számára. A támogatás legfeljebb 6 hónapos időtartamra állapítható meg. A támogatás megtéríti a munkabér és szociális hozzájárulási adó 100 százalékát, legfeljebb a minimálbér másfélszerese és kapcsolódó szociális hozzájárulási adó erejéig. Azon álláskeresők esetében, akik a munkavégzést lakó/tartózkodási helyüktől eltérő településén is vállalják, a programban a bérköltség támogatás mellett lehetőség van a munkába járáshoz szükséges utazási költségek megtérítésére is. Ennek ideje megegyezik a bérköltség-támogatás idejével, mértéke a menetrend szerint közlekedő busz/vonat lakó/tartózkodási hely és a munkahely közötti viszonylatra szóló havi bérletének munkáltatót terhelő 86%-os hányada. Emellett megtéríthető az utazási költség munkavállalót terhelő 14%-os része is.

A részletes képzési lista:

Május elejei  kezdéssel mikró vagy kisvállalkozók, Bt, Kft vezetőinek, tulajdonosainak, vagy egyéni vállalkozóknak, valamint a vállalkozások alkalmazottjainak ingyenes képzési lehetőséget biztosít a KISOSZ. Egy cégtől több hallgató is jöhet. 20 fős igény esetén helyszínre megyünk. 1 fő csak egy képzésre jelentkezhet.

Jelentkezési határidő: 2013. május 4.

Képzés neve

Időpont

Város

Orosz kezdő

Péntek 8,30-12,00

Veszprém

Angol haladó

Csütörtök 15,30-18,30

Veszprém

Angol kezdő

Kedd 15,30-18,30

Veszprém

Német újrakezdő

Péntek 17,30-20,00

Veszprém

Olasz kezdő

Péntek 9,00-12,00

Veszprém

Olasz haladó

Kedd 12,00-17,00

Veszprém

Ruházati eladó OKJ – s képzés(16.000  a vizsgadíj)

Hétfő-Szerda 14,00-18,00

Veszprém

Kereskedő boltvezető (szakirányú szakmai előképzettséggel lehet jönni + 16.000 vizsgadíj) OKJ-s képzés

Hétfő-Szerda 14,00-18,00

Veszprém

Orosz kezdő

Hétfő-szerda 8,30-12,00

Várpalota

Angol kezdő

Kedd-csütörtök
14,00-18,00

Várpalota

Angol haladó

Csütörtök 8,30-12,00

Várpalota

Német kezdő

Szombat 9,00-12,00

Ajka

Német haladó

Szombat 14,00-18,00

Ajka

Angol kezdő

Hétfő 15,00-19,00

Ajka

Angol haladó

Kedd 15,00-19,00

Ajka

Angol kezdő

Szerda 15,00-19,00

Tapolca

ECDL (18.000 a vizsgadíj)

Péntek 17,00-19,00

Veszprém

 

Az ajkai képzések esetében kapcsolattartónk: Börötzffyné Sári Dóra

Tel:  + 36 20 4024175

dorasari@ajkanet.hu

 

A Tapolcai képzés esetén kapcsolattartónk: Rohály Eszter

Tel: + 36306365014

rohaly.eszter@gmail.com

 

A többi képzés esetében kapcsolattartó: Schleckmann- né Vágó Noémi

Tel: + 3630 6187926

vago.noemi@gmail.com

 

A képzésben csak Veszprém megyei székhelyű cégek vehetnek részt, egy fő csak egyszer vehet részt a képzésben.

A képzés óraszáma: 72 óra.

 

Kérem, hogy ezt az e-mailt küldje tovább ismerőseinek!

Jelentkezési lap a tanfolyamra:

Kedves Jelentkező!

Kérjük, hogy töltse ki az ingyenes tanfolyamhoz ezeket az adatokat és e-mail fordultával címünkre visszajuttatni szíveskedjen:

 

Vállalkozás neve: