KISOSZ Veszprém - Hírlevél

Tisztelt Vállalkozó!

A Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviselete – KISOSZ szolgáltatásként vezeti be, hogy aktuális hírekről, lehetőségekről tájékoztatja Önöket, csupán arra kérve, hogy ismerős társaiknak, más cégekhez az információkat juttassák el.

2014. évi januári információink:
1. Munkahelyteremtő pályázat kis és középvállalkozóknak
2. Pénztárgép 2014. január
3. Munkabalesetek bejelentéséhez nyomtatvány
4. Alkalmi dolgozók bejelentése okostelefonon is
5. Pályázati lehetőség energiatakarékos cégeknek

1. Tájékoztatom, hogy megjelent a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására kiírást NFA-2014-KKV pályázati felhívás.
A továbbfoglalkoztatás miatt a pályázati feltételek teljesítése erős optimizmust kíván, ezzel együtt a vállalkozások érdeklődnek a pályázatról, mivel jelenleg igen kevés forráshoz lehet hozzájutni akár uniós, akár hazai keretekből. A pályázati felhívás szerint összesen 13 Mrd forint keretösszeg áll rendelkezésre, a pályázat benyújtását január 9.-től február 14-ig terjedő időszakban lehet megvalósítani, oly módon, hogy a beruházás helye szerinti munkaügyi központban kell benyújtani. A vissza nem térítendő támogatás iránt azért lehet érdeklődés, mert a támogatás mértéke alaphelyzetben nem regisztrált álláskereső esetén új munkahelyenként 1,5 MFt, amelyre még kiegészítő támogatást lehet igényelni hátrányos, vagy leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, roma munkavállalóknál, szabad vállalkozási zónában, illetve regisztrált és kiközvetített álláskeresők foglalkoztatása esetén. A pályázat felhívás rövid összefoglalását egyébként meg fogjuk jelentetni a Kereskedelmi Élet című internetes újságunkban is.

2. 2014. január 25.-re összehívták a nemzetgazdasági szaktárcához az érintett kereskedelmi érdekképviseleti szervezeteket, hogy egyeztessünk az aktuális problémákról. Mint ismeretes, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott, valamint ehhez kapcsolódva a Japán Cash Company Kft. által is forgalmazott Sam4S NR300 típusú pénztárgép már jóváhagyott engedélyét. A NKEH honlapján közzétett döntés indoklásában az szerepel, hogy az érintett pénztárgépek lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre rejtett funkciók alapján, ezért szakértői vélemények alapján a már kiadott engedélyt visszavonták. Tekintettel arra, hogy korábban jogerősen visszavonták az NR 270-es géptípus forgalmazási engedélyét, illetve nem kapott engedélyt az NR 240 és az NR440 típusú gép sem, így az Alt Cash Kft-nek nincs engedélyezett forgalmazható on-line géptípusa. Ez, ahogy az egyeztetésen elhangzott, több mint 83 ezer érvényes megrendelést érint.

A szombati egyeztetésen ez a kérdés szerepelt napirenden, hogy a kialakult helyzetben mit lehet mondani a vállalkozásoknak, és hogyan lehet megakadályozni, hogy a vállalkozásokat kár érje. A NAV tájékoztatást adott a helyszínen arról, hogy az elmúlt héten ráadásul több mint 400 db NR 300-as gép megszemélyesítése is megtörtént, ahol gyakorlatilag a kereskedők megvásároltak egy olyan géptípust, amelyik a vásárláskor jogerős forgalmazási engedéllyel rendelkezett, azonban a használatát a mai napon már nem tudják biztosítani. Így az egyeztetésen felmerült kérdések a következők voltak:
- Külön intézkedés kell a jogszerűen már megvásárolt, de nem használható több mint 400 gép esetében.
- Valamilyen szinten segíteni kell a kereskedőkön, akik vagy a teljes vételárat, vagy előleget fizettek a forgalomba nem hozható gépekhez.
- Rendezni kell, hogy ezek a vállalkozások ne veszítsék el az állami támogatásra való jogosultságukat.
- Fel kell mérni, hogy ténylegesen hány gépet tudnak a forgalmazók üzembe helyezni, és mennyi idő alatt az eddig ismert határidőkhöz képest, és amennyiben szükséges, sort kell keríteni a határidők módosítására.

A fenti problémák miatt a kereskedelmi érdekképviseleti szervezetek egyöntetűen kezdeményezték a gépcserére vonatkozó határidők meghosszabbítását legkorábban március végéig, legkésőbb május végéig, és ez szinkronban volt a jelenlévő forgalmazók vállalásával is. Kezdeményeztük az állami támogatás fenntartását, ennek végrehajtása érdekében a NAV felszabadította azokat a regisztrációs kódokat, amelyeket az Alt Cash gépeihez biztosítottak, ezért amennyiben a vállalkozó más típusú új gépet rendel, újra megkapja hozzá azt a regisztrációs kódot, amely az állami támogatás igénybevételére jogosítja. Ez nem érinti a határidőket, azaz aki korábban szabályos megrendelést adott, ezen eljárás miatt nem kerülhet hátrányba. Az egyeztetésen külön foglalkoztunk a vállalkozók által már befizetett előlegek kérdésével is, amelyre született egy olyan javaslat, hogy az új pénztárgép megrendelés során a NAV EBEV felületén kialakításra kerülhet egy olyan programelem, amelyen a vállalkozó megjelölheti egy ilyen kockában hogy korábban Alt Cash gépre érvényes megrendeléssel rendelkezett, és annak előlegét kifizette. Felmerült annak a lehetősége, hogy ez legyen egyben egy követelés engedményezés az államra, azaz a vállalkozó az előleget nem veszítené el, és az engedményezés alapján maga az állam lépne fel a károsultak érdekében az Alt Cash felé. Tekintettel arra, hogy nem ismert, hogy az előlegek visszakövetelésére, illetve a már befizetett teljes összegek visszafizetésére a most már engedély nélküli gépek visszaváltására az Alt Cash-nek milyen tőkeereje van, így végleges döntés erről nem született, a javaslat véglegesítéséhez a mai napon a szaktárca berendelte az Alt Cash vezetését egyeztetésre. Minden esetre ha egy ilyen típusú megoldást el lehet fogadtatni akkor a vállalkozókat sem az állami támogatás, sem a kifizetett egyéb összegek miatt kár nem éri, és a gépek cseréje során vele szemben semmilyen szankció, vagy hátrányos jogkövetkezmény nem lenne alkalmazható.

Az egyeztetésen egyébként ott volt a szlovák Flexi pénztárgépek, valamint a Laurel képviselője, akik rövid tájékoztatást adtak, hogy a kieső több mint 80 ezer Samsung alapú gép helyett hogyan tudják biztosítani az engedélynek megfelelő pénztárgépet. Mindketten egyezően előadták, hogy a kapacitásuk havi 10-15 ezer darab, és ennek oka az alkatrész utánpótlás, ahol a szállítási időtartam a megrendeléstől számított 3 hónap. Annyi géppel egyébként rendelkeznek, hogy a már kiszállított és megszemélyesített, de funkciójában leállított NR300-as gépek cseréjét haladéktalanul biztosítsák.
A széleskörű vállalkozói felháborodás és az Alt Cash ellen gyanított intézkedéssorozat miatt külön beszéltünk az NR300-as és az NR270-es gépek műszaki jellemzőiről is, azaz miért kellett az engedélyeket visszavonni. A NAV-nál elhíresült hacker laboratórium szimulálta az adatszolgáltatást a szakértői vélemény alapján, amely pont az Alt Cash hirdetése alapján figyelt fel arra, hogy a nyugta nyomtatási funkciója e géptípusoknál megelőzheti az adóügyi ellenőrző egység adattovábbítását, azaz nyugta adható és forgalom realizálható anélkül, hogy az adattovábbítás biztosítva legyen. Ez az a biztosítási elem, amely miatt már korábban is kezdeményezte a hivatal a pénztárgép megváltoztatását. A hiba miatt rákérdeztünk arra is, hogy előfordulhat-e más pénztárgépek esetén a forgalmazási engedély utólagos visszavonása, ezt azonban a hivatal szakértői kizárták, megjegyezte azt, hogy az össze többi pénztárgépben még csak kapcsolódási felület sincs egyéb funkciók (PC vagy nyomtató) csatlakoztatására. Volt még egy pénztárgép típus ahol a rendszer zártsága miatt módosítást kértek, de ott a cég ennek maradéktalanul eleget tett.

A fentiek alapján a következőket javasolom kommunikálni:
- Aki Alt Cash gépet rendelt, az NKEH döntése alapján új gépet kell rendeljen. Az új gép rendelése a NAV honlapján keresztül történhet, és amennyiben felkerül rá az Alt Cash előzmény kitölthető ablaka, azt feltétlenül meg kell jelölni.
- A már elhasznált regisztrációs kódok felszabadítása alapján az állami támogatásra jogosító regisztrációs kódot újra meg kell igényelni.
- Más típusú gép vásárlása esetén így az állami támogatás megigényelhető.
- A további tennivalókkal kapcsolatban illetve a határidőkkel készül egy tájékoztató a nemzetgazdasági szaktárcánál, amelyet az érdekképviseletekkel egyeztetnek, így arról időben értesülni fogunk és a megyéket tájékoztatni fogjuk.
- A szombati egyeztetés során teljes volt az egyetértés abban, hogy az állam közreműködik abban, hogy a kereskedőket kár ne érje, az esetleges igényeiket külső segítséggel érvényesíteni tudják az engedély nélküli forgalmazóval szemben.


3. Megjelent a munkabalesetek bejelentésére szolgáló új munkabaleseti jegyzőkönyv minta.
A dokumentum 2014. január 1-jétől hatályos a 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet alapján.
Ennek ismeretében 2014. január 1-jétől az új mintán kell a munkabaleseteket bejelenteni – függetlenül a munkabaleset bekövetkezésének dátumától.
Az új munkabaleseti jegyzőkönyv minta a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság oldaláról elérhető.

4. Egyszerűbbé vált az egyszerűsített foglalkoztatás keretében munkát vállaló turisztikai idénymunkások, illetve alkalmi dolgozók bejelentése – okostelefonon.
Egy új, Android és iOS platformokon elérhető mobilalkalmazás segíti az egyszerűsített foglalkoztatás gyorsabb bejelentését, így ezt a jövőben akár 20 másodperc alatt is megtehetjük.
Az EFO 2014 – Egyszerűsített Foglalkoztatás Bejelentés nevű ingyenes alkalmazást a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen fejlesztette ki.
A használatához viszont szükséges a Magyarország.hu-n, vagyis az Ügyfélkapun való regisztráció is.
Ki számít alkalmi munkásnak?
Aki legfeljebb 5 egymást követő napon, egy hónapon belül legfeljebb 15 napig, egy éven belül pedig legfeljebb 90 napig dolgozik.
A NISZ és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közös sajtótájékoztatóján Békei Balázs, a NISZ osztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy az okostelefonos bejelentés az eddigi telefonhívásos és nyomtatványkitöltős beküldési lehetőséget egészíti ki.
Tájékoztatása szerint január 13-án már 2100 felhasználója volt a nemrégiben indult alkalmazásnak.
A program a következőkre kattintva letölthető: Androidra, iOS-ra.

5. Nem csak díjazzák, de példaképül is állítják a tudatos energia-felhasználó kisvállalkozásokat.
A pályázattal azokat a vállalkozásokat kívánják díjazni, amelyek működésük során következetesen törekednek a tudatos energiagazdálkodásra, és ebben a tekintetben példaképként állíthatók más cégek számára. A pályázóknak be kell mutatniuk eddigi energiatudatos intézkedéseiket, beruházásaikat és azok eredményeit. A pályázatot az MVM Partner Zrt. az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. energiakereskedő cége hirdeti, írta meg a Hvg.

A beérkező pályamunkákat a cégek mérete szerint három kategóriában bírálja el és díjazza a szakmai zsűri. A díjakat 2014 májusában adják át egy konferencián, amelyen bemutatják a nyertes pályaműveket.
Pályázni az energiatudatosság.mvmp.hu oldalon lehet.



Veszprém, 2014. január 27.

 

Vágó Péter

 

 

 

 

Ezt az E-mail címet az 1992. évi LXIII. törvény 3.§ (5) bekezdésében foglalt rendelkezésre figyelemmel, az Ön által az Interneten, szakmai tudakozóban, aranyoldalakban nyilvánosságra hozott, és bárki által hozzáférhető adatok alapján használtuk fel. A törvény (3) pontjában meghatározottak szerint ezt az E-mail címet harmadik
félnek át nem adjuk. Levelünk az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint információs
társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény (Ekertv.) 008.09.01-én életbe lépett módosításainak megfelelően nem kéretlen reklámlevél, hanem tájékoztató levél.
Amennyiben nem kíván több levelet kapni tőlünk, kérjük a kisosz@sednet.hu címre jelezni szíveskedjen.