KISOSZ Veszprém - Hírlevél

 

 Tisztelt Vállalkozó!


A Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviselete – KISOSZ szolgáltatásként vezeti be, hogy aktuális hírekről, lehetőségekről tájékoztatja Önöket, csupán arra kérve, hogy ismerős társaiknak, más cégekhez az információkat juttassák el.

1.Nagy a bizonytalanság a szakképesítések körül
A Nemzetgazdasági miniszter 17/2015 (VI. 9.) NGM rendelete az egyes ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 5/1997. (III. 5. ) IKIM rendeletét, valamint az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. ( V. 14.) NFGM rendeletet módosította.

Lényege: a rendelkezés 16 kiskereskedelmi tevékenység és 3 vendéglátó tevékenység esetén határoz meg képesítési előírást. Ahol nincs megnevezés, nem kell a szakképesítés sem a vállalkozónak, sem az értékesítést végző alkalmazottaknak.

Kereskedelemben kell szakképesítés: élelmiszer, hús-hentesáru, hal, étrend-kiegészítők és gyógynövények, kozmetikai termékek, háztartási-vegyi cikkek, jármű, járműalkatrészek, kertészeti cikkek, gépek, gépi berendezések, épületgépészeti berendezések, villamossági cikkek, építőanyagok, üzemanyagok, gázpalackok, sportszerek, játékok, óra, ékszer, fotócikk, optikai cikkek, szemüvegek értékesítéséhez. Teljesen mindegy, hogy üzletben, üzleten kívül, piacon, vagy ügynökként végzi a tevékenységet! (KISOSZ képzések: élelmiszer, vegyi- áru és gyógynövény eladó részletek a www.kisosz.net oldalon.)

Kereskedelemben kell még a zálogházi, aukciós tevékenységhez, régiségek, műtárgyak értékesítéséhez speciális műtárgybecsüs végzettség.

Vendéglátásban a meleg és hideg ételek, italok készítése (kivétel: külön jogszabályban meghatározott büfétermékek elkészítése), valamint meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása (kivétel: külön jogszabályban meghatározott büfétermékek forgalmazása), valamint cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése esetén az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy szakképesítéssel rendelkező, azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek.


2. Sokan kérdezik: Szüneteltetés esetén kell-e az online pénztárgép után szolgáltatási díjat fizetni?

A 74/2013. (XII. 30.) NGM rendelet
az üzemeltető részére nyújtott, az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti, a nyugtaadási kötelezettség gépi kiállítással történő megvalósítása esetén kötelező, közvetlen adatlekérdezéssel megvalósított adatszolgáltatást biztosító valamennyi szolgáltatás hatósági áráról és a hatósági árszabályozás részletes szabályairól és egyéb adózási tárgyú NGM rendelet módosításáról ad választ.

Lényege: A szolgáltatás szüneteltetésének idejére a hatósági árat nem kell megfizetni, a szolgáltató a szüneteltetés megkezdésekor és a szolgáltatás újabb megkezdésekor sem számíthat fel díjat az üzemeltető terhére.
A rendelet már nem írja, de a szüneteltetést a vállalkozónak kell jeleznie, Nyilatkozat a szüneteltetésről adatlap kitöltésével. (A Mobil Adat Kft. pénztárgép adatátviteli szolgáltatásának előfizetőjeként kérem az alábbi azonosítókkal rendelkező online pénztárgép adatátviteli szolgáltatás megadott dátummal történő, az alábbi megjelölt időtartamra történő szüneteltetését.
A szüneteltetésben érintett pénztárgépek:))

3. Kereskedő mestervizsga felkészítés egyénileg
Szervezetünk a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve három csoportban összesen 20 főt készített fel eddig kereskedő mestervizsgára, akik át is vehették mester oklevelüket.
Értesüléseink szerint a vállalkozások változatlanul érdeklődnek a kereskedő mestervizsga iránt. Mivel a támogatott képzési lehetőségre nincs további keret, ajánlatunk a következő: A felhalmozott tudásunkat, a kidolgozott anyagokat, tételeket, témákat, írásbeli dolgozatokat, mintafeladatokat eljuttatjuk címére, interneten keresztül konzultációs lehetőséget biztosítunk, egyénileg felkészítjük a kereskedő mestervizsgára. A vizsgáztatás természetesen a kamara feladata marad. A mestervizsga egy helyszínen, Veszprém megyében kerül megszervezésre.
A kamara mestervizsga szabályzata lehetőséget ad arra, felkészítő tanfolyamon való részvétel nélkül is jelentkezhet a jelölt mestervizsgára. Az egyéni felkészítést a kamara által kiadott kereskedő mester program és vizsgakérdések alapján végezzük.
Amennyiben egyetért azzal, hogy a kereskedelemnek legalább akkora szüksége van mester fokozattal rendelkező szakemberekre, mint a többi ágazatnak, éljen felkínált lehetőségünkkel:
• felnőttképzési szerződést kötünk,
• valamennyi anyagot eljuttatjuk a megadott címre,
• mintafeladatokat küldünk, konzultációs lehetőséget biztosítunk e-mail, Skype segítségével.
Programunkban való részvétel 120.000 Ft + ÁFA (vizsgadíjat nem tartalmaz!)
A legkevesebb idő esik ki munkaidejéből, mégis mesterfokozatot szerezhet.

4. Bolti pénztáros
Három alkalommal szervezünk felkészítő képzést, hetente egy délután 14 óra és 18 óra között, összesen három hét. A témák: Pénztáros (vállalkozó, vagy alkalmazott) adminisztratív feladatai (stornó, pénztárzárás, nyitás, váltópénz); vállalkozók pénztárgép beszerzési folyamata – ügyfélkaputól a bekötésig; pénztárgép típusok és gyakorlás különféle géptípuson.
Vizsga nincs!:-)
A képzés óraterve: 15 óra. Részvételi díj bruttó 25 000 Ft. Részletre is fizethető.

Az előadássorozatot a DATECS DP-25EU, Európa egyik vezető pénztárgépgyártója támogatja. A gyakorlathoz ezt a pénztárgéptípust is biztosítjuk.
A képzés megfelelő létszám esetén azonnal indul.

Várjuk megtisztelő érdeklődését telefonon, e-mailban vagy a www.kisosz.net honlapon keresztül.

5. A munkaügyi célellenőrzés fókuszába 2015. végén a szabadsággal kapcsolatos szabályok ellenőrzése kerül
A munkáltatónak az ellenőrzésre való felkészülés során a szabadság kiadásának szabályai mellett figyelemmel kell lennie a munka törvénykönyvében foglalt nyilvántartás vezetési kötelezettségére is.
A szabadság kiadásának szabályai
Az ellenőrzésre felkészülés során a munkáltatónak abból kell kiindulnia, hogy a szabadság kiadása a munkáltató kötelezettsége. Azaz, arra attól függetlenül sort kell keríteni, hogy a munkavállaló kéri-e a szabadságának kiadását vagy sem, sőt még akkor is ki kell adni az Mt. szabályainak megfelelően, ha az ellene a munkavállaló kifejezetten tiltakozik. Ez vonatkozik a szabadságnak arra a részére is (évente 7 munkanap), amellyel a munkavállaló rendelkezik. Azaz, a munkáltatónak a szabadság ezen részét is ki kell adnia az Mt. rendelkezéseinek megfelelően akkor is, ha a munkavállaló rendelkezési jogát nem gyakorolja.
Főszabály szerint a munkavállalót megillető szabadságot esedékességének évében (azaz a 2015. évi szabadságot 2015-ben) kell kiadni és kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb annak kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell.
Az esedékesség évében történő kiadástól csak a törvényben meghatározott esetekben, illetve abban kapott felhatalmazás esetén van lehetőség. További feltétel, hogy a szabadságot úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Ennek számítása során a pihenőnapokat és munkaszüneti napokat is figyelembe kell venni. Azaz, ha a munkavállaló 2015. október 19-től (hétfő) 9 munkanap szabadságot vesz igénybe, úgy az egybefüggő tizennégy nap feltétele teljesül (9 munkanap + 1 munkaszüneti nap + 4 pihenőnap). Ettől a kiadási szabálytól a felek megállapodásukban eltérhetnek. A megállapodás írásba foglalása nem kötelező, ugyanakkor a bizonyíthatóság érdekében mégis célszerű azt megtenni.

6. A program kedvezményes forrásaira év végéig a jelenleg is ismert feltételekkel lehet pályázni a vállalkozásoknak

Bár a Növekedési Hitelprogram (NHP) jövőre is lehetőséget kínál a vállalkozóknak, az igénybevétel feltételei változhatnak, hivatkozik megkérdezett szakértőjére az Origo. A jelenleg elérhető hitelösszeg várhatóan növekedni fog, véli a szakember, „…mivel egyrészt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lehetővé tette az NHP+ keret NHP hitelekre történő felhasználását, másrészt a tervezettek szerint október végén újraoszthatják az egyes hitelintézeteknek allokált, de fel nem használt kereteket az aktívabb szereplők közt”
Hogyan? Amennyiben egy cég jogosult a Növekedési Hitelre, a bank maximum 2,5 százalékos éves kamatot kérhet a finanszírozásért cserébe, írja a Bankmonitor.
A Növekedési Hitel:
- a teljes futamidőre rögzített max. 2,5%-os kamatot kínál; - rendkívül kedvezőnek számít a piacon;
A bankok adhatnak eltérő ajánlatokat a 0%-2,5%-os sávon belül, így fontos több bank ajánlatát is megversenyeztetni.
Mire? A kedvezményes Növekedési Hitel felhasználható:- Beruházás finanszírozásra, - Részesedés vásárlásra, - Forgóeszköz-finanszírozásra (készlet és vevőkövetelés) - EU-s támogatás előfinanszírozására - Pénzügyi lízingre- Vevőkövetések faktorálására - Korábban felvett forint vagy deviza alapú beruházási és forgóeszköz-finanszírozási hitel, EU-s támogatás előfinanszírozás, illetve pénzügyi lízing kiváltására.
A hitelkiváltás azt jelenti, hogy egy meglévő vállalati hitel lecserélhető a kedvezményes Növekedési Hitelre. Ha valaki a mostani hitelre 4% kamatot fizet, akkor a teljes hitelösszeg legalább 1,5%-át megspórolhatja évente a sokkal olcsóbb, maximum 2,5%-os kamatozású Növekedési Hitellel.
Mennyit? A választható futamidő beruházási hitel esetén maximum 10 év, forgóeszköz hitel esetén pedig maximum 3 év.
Lehetséges a hitelt lejárat előtt ingyenesen visszafizetni (előtörleszteni).
A Növekedési Hitelprogramon keresztül minimum 3 millió, legfeljebb 10 milliárd forint vehető fel. Mivel a bank ugyanolyan kockázatminősítést végez, mint más piaci vállalati hitelek esetén, megszabhat további feltételeket is.

Veszprém, 2015. október


Vágó Péter
Elnök sk.

 


 

 

 

 


Amennyiben törölni kívánja magát a szolgáltatásról, kérjük kattintson a következő linkre: Leiratkozás

Üdvözlettel:
KISOSZ Veszprém
www.kisosz.net