KISOSZ Veszprém - Hírlevél

 

Tisztelt Vállalkozó!

A Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviselete – KISOSZ szolgáltatása, hogy aktuális hírekről, lehetőségekről tájékoztatja Önöket, csupán arra kérve, hogy ismerős társaiknak, más cégekhez az információkat juttassák el.

2016. évi 1. szám tartalma:
 Képzési lehetőségek – vendéglátó üzletvezető, húskészítmény gyártó, diétás szakács,
 Munkaügyi ellenőrzések 2016 évben.
 Artisjus – hadd szóljon a zene!


1. Képzési lehetőségek:

1.1. Vendéglátó-üzletvezető OKJ-s képzés indul úgy, hogy nem kell már hozzá érettségi!
Nagyon régen várták már a vendéglátásban dolgozók, hogy szakmai előképzettséggel –szakács, cukrász, pincér vagy vendéglátó eladó és 2 év gyakorlattal- VENDÉGLÁTÓ-ÜZLETVEZETŐ OKJ-s bizonyítványt szerezhessenek.
A KISOSZ 504 órás tanfolyamot indít 2016. január végén. A képzés a veszprémi SÉF Iskolában kerül megrendezésre.
A beiratkozás feltétele tehát szakács, cukrász, pincér vagy vendéglátó eladó végzettség + 2 év szakmai gyakorlat.
A képzés fele- 252 óra elmélet, a többi vendéglátó gyakorlat. Két témakör köré csoportosul a tudásanyag: üzleti gazdálkodás némi marketinggel és vendéglátó üzletvezetés.
A képzés költsége: 160.000 Ft + 30.000 Ft vizsgadíj. A nyári szezonra magasabb osztályba léphet!

1.2 Húskészítmény gyártó
Vállalkozói igényre elindítjuk állami bizonyítványt, adó képzésünket. (Országos Képzési Jegyzék 31 541 05.)

Kiknek ajánljuk:
 Vendéglátósoknak, akik választékukat ki szeretnék egészíteni saját termékeikkel.
 Piacon, vendéglátóhelyeken árusítóknak, akik saját feldolgozású árut szeretnének forgalmazni.
 Akik érdeklődnek saját készítésű húskészítmények szakszerű elkészítése iránt.

Milyen területekre ad képesítést és engedélyez vállalkozó szintű húskészítmény gyártást?
 Vörösáru készítés.
 Húsfüstölés.
 Kolbászkészítés és kolbászpározó munka.
 Sonkafőzés, sonkatöltés.
 Szalámi töltés.
 Szalonnasózás.
 Szárazáru készítés.
 Zsírolvasztás.

Képzésről tudnivalók:
Összes óraszáma 240 óra.
Ebből elmélet 48 óra, azaz 8 alkalom. Az elméleti képzésen a húsipari munkavégzés követelményeit, a darabolás és csontozás alapismereteit, valamint a húsipari feldolgozásokat ismerhetik meg (többek között hőkezelés, hűtés, fagyasztás, burkoló és csomagolóanyagok kezelése, jelölések, forgalmazási feltételek.)
Az elméletben tanultakat 192 óra, azaz 24 alkalom mellett gyakorolhatják. Akik rendelkeznek megfelelő feltételekkel a gyakorlatot a vendéglátóhelyükön is teljesíthetik. Részükre két alkalommal biztosítunk gyakorlati helyet.

Képzésre 8 általános iskolai végzettséggel már be lehet kapcsolódni.
A képzés díja 150.000 Ft. A vizsga díja a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelete alapján 30.000 Ft. A
Tervezett indulás 2016. február közepe. Jelentkezés 2016. január végéig

1.3. Diétás szakács 2016. január 15. délután 14 órakor indul, pótbeiratkozás előtte 30 perccel. A csoport biztosan indul!
Csak emlékeztetőül: A beiratkozás helye: 8200 Veszprém, Szeglethy utca 7. II. emelet oktatóterem (KISOSZ Székház)
A beiratkozásra az alábbiakat, kérjük, hozza magával:
a) szakács végzettségét igazoló okmányokat eredetiben és fénymásolatban,
b) személyi igazolványát,
c) TAJ szám kártyáját,
d) eü kiskönyvét
e) igazolást, hogy kettő éve szakács munkakörben dolgozik.
Vendégkörben egyre gyakoribb a cukorbeteg, epebeteg, szív és keringési beteg, daganatos beteg, liszt érzékeny, magas vérnyomásban szenvedő, időskorú, vagy gyerek – akiknek speciálisabb étrendre, menü sorra van szüksége.
Hogy ne kelljen külön dietetikust foglalkoztatnia Diétás szakács (OKJ száma 35 811 03) képzésünket ajánljuk, azon szakácsainak, akik legalább kettő éve a szakmában dolgoznak. Részletek a honlapon.

Mindhárom képzésre a kisosz@sednet.hu címen vagy a www.kisosz.net honlapon keresztül lehet jelentkezni, vagy szeretettel várjuk irodánkban, Veszprém, Szeglethy utca 7. alatt.

2. Munkaügyi ellenőrzések a 2016-os évben

Gyakorlati képzőhelyek munkavédelme – idén különösen figyelik.
Sokkal több munkavédelmi ismeretre van szükségük a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, közülük is különösen azoknak, amelyeknél gyakorlati képzés folyik.
A vállalkozók munkavédelemmel kapcsolatos tájékoztatását/tájékozottságát a Nemzetgazdasági Minisztérium (NM) a 2016-os munkatervében a kiemelten fontos feladatok közé sorolja.
Az indokok szerint azért, hogy a szakképzésben résztvevő vállalkozásoknál az ismeretek hiánya miatt ne történhessen szabálytalan munkavégzés, illetőleg ne következhessen be munkabaleset vagy egészségkárosodás, továbbá, hogy már az oktatás során kapjon hangsúlyt a szabályos munkavégzés, a munkahelyi egészség és biztonság, sorolja a munkaterv.
A munkavédelem- és biztonság felügyeletét gyakorló hivatal azt szeretné elősegíteni – természetesen nem csak a szakképzésben szerepet vállalóknál, hanem valamennyi foglalkoztatónál –, hogy
- a munkavállalók alapvető jogai érvényesüljenek,
- rendelkezzenek rendezett jogviszonnyal
- csökkenjen a jogkövető vállalkozások versenyhátránya, fogalmaz a közlemény.
Mit vizsgálnak leginkább 2016-ban? - munkaszerződés, - adóhatósági bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása, - a munkavállalók anyagi és munkával kapcsolatos érdekeinek biztosítása – munkabér - törvényes pihenőidő- éves fizetett szabadság- munkaidő nyilvántartás.
Utóellenőrzés? Lesz.
Bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása esetén a munkáltatók legalább 80 százalékát utóellenőrzés alá fogják vonni, tudatja a tervezet.
Azoknál a munkáltatóknál, a hatósági intézkedés ellenére nem tapasztalható jogkövető magatartás, teljes hatósági szigorral kell fellépni, fogalmaz a regula.
Élesben mikor?
Az MTI információi szerint a vizsgálatokat márciusban és áprilisban végzik majd.
Ezt követően június-júliusban a munkavállalói jogviszonyok rendezettségére terjed majd ki az ellenőrzés.
A szabadsággal kapcsolatos törvények betartását október-novemberben ellenőrzik.
Büntetési tételek
A munkaügyi bírság összege 30 ezertől 20 millió forintig terjedhet,
A munkavédelmi hatóság a biztonságos munkavégzésre vonatkozó követelmények teljesítését elmulasztó és ezzel a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét súlyosan veszélyeztető munkáltatóval szemben munkavédelmi bírságot szabhat ki, amely 50 ezertől 10 millió forintig terjedhet.


3. Artisjus – hadd szóljon a zene!

A KISOSZ évek óta folyamatosan napirenden tartja a boltok és vendéglátóhelyek zeneszolgáltatását érintő szerzői jogdíjak kérdését. A közös erőfeszítések eredményeként a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület (Artisjus) 2016-tól kedvezőbb díj-tarifarendszert, egyszerűbb adminisztrációt vezet be a vendéglátóiparban.
Az egyik legfontosabb módosítás, tájékoztat az Artisjus, hogy…
„… azon vendéglátóhelyek esetében, amelyek vegyesen használnak gépi és élő háttérzenét, a korábbi rendszertől eltérő módon állapítják meg a szerzői jogdíjat.
Ezévtől kezdve ugyanis a két különböző forrásból származó háttérzenét egyenlő mértékű jogdíj terheli.
Ez egyrészt a jogdíjak csökkenését jelenti, hiszen jelenleg az élő háttérzenét – például bárzongorázást, cigányzenét – másfélszer magasabb jogdíj terheli, mint a gépzenét.
Másrészt a vendéglátóhelyek adminisztrációs terhei is csökkennek, hiszen a helyeknek ezen túl nem kell igazolniuk, hogy hány zenészt és milyen viszonyban foglalkoztatnak.
Szakmai szervezetek véleménye szerint ez a tarifamódosítás jelentősen hozzájárulhat a vendéglátóhelyeken az élőzene-szolgáltatás újbóli elterjedéséhez.
Az egyedi gasztronómiai rendezvények területén is történt fontos változás.
Korábban a borvacsorák alkalmával a szerzői jogdíj mértéke a belépődíjak alapján lett megállapítva.
E a helyzet változik most úgy, hogy a borvacsorákra is az úgynevezett alkalmi vendéglátó-szolgáltatásra alkalmazott, lényegesen olcsóbb sávos átalánydíjat alkalmazzák..
A kis településeken vannak a legnehezebb helyzetben a vendéglátóhelyek, és ez gyakran a zeneszolgáltatás lemondását is jelenti.
Az Artisjus szeretné elérni, hogy minden magyar településen legyen legalább egy olyan üzlet, ahol zenét lehet hallgatni, ezért egy új, speciális kedvezményt vezet be a kisebb települések esetében.
Ha egy 5000 főnél kisebb településen több mint egy éve nincs egyetlen zeneszolgáltató sem, az ott jövőre zenélni kezdő üzlet 2017 végéig 50 százalékos kedvezményt kap a jogdíjból.
Egy ilyen falusi italbolt például a kedvezménynek köszönhetően a napi 276 Ft helyett 138 Ft jogdíjért szolgáltathat zenét vendégeinek.
Fontos újdonság az ún. „kísérleti tarifa” is, amely lehetőséget ad arra, hogy élesben tesztelni lehessen új megállapodásokat, mielőtt azok a hivatalos tarifa részévé válnának.
A kísérleti tarifa csak olyan esetben alkalmazható, ha az zenefelhasználás megkezdését vagy a zenélés fenntartását ösztönzi, és legfeljebb 3 hónapra szólhat.
A kísérleti tarifához az érintett felhasználói kör bármelyik tagja csatlakozhat majd, a honlapon való közzététel után.
Az Artisjus a 2017. évi díjszabás rendszerének előkészítésére széleskörű egyeztetést kezdett (részben ezt támogatja a kísérleti tarifa rendszer bevezetése is), és szakmai munkacsoportot hozott létre.” – közli a szerzői jogvédő iroda.

 Vágó Péter
(elnök)

Telszám: 06209427494 vagy 06-88-581-800
E-mail cím:kisosz@sednet.hu


Amennyiben törölni kívánja magát a szolgáltatásról, kérjük kattintson a következő linkre: Leiratkozás

Üdvözlettel:
KISOSZ Veszprém
www.kisosz.net