KISOSZ Veszprém - Hírlevél

 

Tisztelt Vállalkozók!

A Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviselete – KISOSZ szolgáltatása, hogy aktuális hírekről, lehetőségekről tájékoztatja Önöket, csupán arra kérve, hogy ismerős társaiknak, más cégekhez az információkat juttassák el.

2017. évi első hírlevelünk tartalma:
1. Munkavédelmi képviselő választási tudnivalók
2. Élelmiszerek forgalomba hozatalához vagy előállításához kötött külön engedély értelmezése
3. Artisjus

1. A munkavédelemről szóló, kihirdetett törvény értelmében munkavédelmi képviselő választást kell tartani, minden munkáltatónál, ahol a munkavállalói létszám legalább 20 fő.
Hogyan kell értelmezni a 20 fős létszámhatárt? A munkavállalói létszám meghatározásánál a féléves statisztikai létszámot célszerű figyelembe venni. Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozók akkor számítanak a statisztikai létszámba, ha 5 munkanapot meghaladja a foglalkoztatásuk. Az alkalmi munkavállalók nem tartoznak a statisztikai létszámba, mert velük összesen 5 egymást követő naptári napra, egy hónapon belül maximum 15 napra köthető szerződés. Ugyancsak nem tartoznak bele a különböző gyermekgondozási ellátásban részesülők a fizetés nélküli ilyen jogcímű szabadságuk első napjától (kivéve, ha a munkáltató az ellátásban részesülőt foglalkoztatja). (161212 MVB ajánlás alapján)
Hogyan kell munkavédelmi képviselőt választani? A KISOSZ szervezeténél a 161212 MVB ajánlás függelékeként a választás szabályai kérés alapján ingyen beszerezhetők.
A munkavédelmi képviselő választása csak az egész évben működő gazdasági társaságokra érvényes-e vagy a nyári szezonálisan üzemelő (2,5 hónap) munkahelyen dolgozó szezonálisan alkalmazott munkaerő esetében is?”
Ha munkáltató szezonálisan, 2-3 hónapra vesz fel annyi munkavállalót, amellyel már munkavédelmi képviselő választás megtartásra válik kötelezetté, indokolt a képviselő választás megtartása. A munkavállalók érdekképviseletére vonatkozó szabályok ugyanis valamennyi munkavállaló garanciális jogainak érvényesítését szolgálják, függetlenül attól, hogy a munkavállalókat milyen formában és mennyi ideig foglalkoztatják. A szezonálisan foglalkoztatott munkavállalók választásra (szavazásra) jogosultak, azonban munkavédelmi képviselővé csak akkor választhatók, ha legalább 6 hónapja a munkáltatónál dolgoznak.


Felhívjuk szíves figyelmét néhány lényeges tudnivalóra:
A, 2017. január 8.-ig meg kell tennie legalább az előkészületeket a választásra, hogy a törvényi előírásnak megfeleljen.
B, A munkavédelmi képviselő megválasztását követő egy éven belül 16 órás képzésen való részvételét kell biztosítania a munkáltatónak. Az előírásoknak a legegyszerűbben úgy tud megfelelni, ha a megválasztott vagy újraválasztott munkavédelmi képviselőjét 2017. január 25. és 26. (kettő napos) 9 és 15,30 óra között tartandó Alapképzésre beíratja.
Részvételi díj bruttó 28.575 Ft, amely tartalmazza a munkavédelmi szakemberek által összeállított előadáson való részvételt, nyomtatott jegyzetet és szendvicsebédet minden képzési napon.
Jelentkezés: kisosz@sednet.hu címen 2017. január 16.-ig lehetséges.
C, A megválasztást követő év után évente 8 órás továbbképzésen való részvételt kell a munkáltatónak biztosítania. Az előírásoknak a legegyszerűbben úgy tud megfelelni, ha a megválasztott vagy újraválasztott munkavédelmi képviselőjét –ha erre már kötelezett- 2017. január 27.-i egynapos Éves továbbképzésre beíratja.
Részvételi díj bruttó 13.843 Ft, amely tartalmazza a munkavédelmi szakemberek által összeállított előadáson való részvételt, nyomtatott jegyzetet és szendvicsebédet.
Jelentkezés: kisosz@sednet.hu címen 2017. január 16.-ig lehetséges.

2. Kinek kell külön engedély az élelmiszerek forgalomba hozatalánál, valamint előállításánál? Nem új jogszabály, csak pontosítás történt!
Vállalkozói megkeresésre állásfoglalásért fordultunk a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Minőség-ellenőrzési és Felügyeleti Osztályhoz, ahonnan az alábbi tájékoztatást kaptuk:
„Az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről szóló 57/2010 (V.7.) FVM rendelet (a továbbiakban:FVM rendelet) szerinti külön engedély kizárólag a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009.(IX.29.) Kormányrendeletben (a továbbiakban Kormányrendelet) szabályozott kereskedelmi tevékenységet folytató, a Rendelet 2. mellékletében meghatározott termékköröket előállító és/vagy értékesítő létesítmények esetében szükséges.
Kérdéseire válaszolva az FVM rendelet szerinti külön engedély néhány kivételtől eltekintve minden olyan élelmiszer-vállalkozóra vonatkozik, aki a Kormányrendelet szerinti kereskedelmi tevékenységen belül az FVM rendelet 2. mellékletében található termékköröket forgalmazza (vendéglátó és élelmiszer előállító egyaránt)
Az FVM rendeletet nem kell alkalmazni:
- a magánháztartásban előállított,saját fogyasztásra szánt élelmiszerekre,
- kistermelői élelmiszer-termelésre, előállításra és értékesítésre,
- lőtt vadból származó termékeknek a vadászatra jogosult által történő értékesítésre,
- az étkezési célra forgalomba hozott vadon termő gombákra,
- szőlészeti és borászati üzemek működésének engedélyezésére,
- borászati termékek forgalomba hozatalának engedélyezésére.”

Aktuális formanyomtatványt, kérésre, díjmentesen küldünk az érdeklődő vállalkozásoknak.

3. Éttermi, üzleti zeneszolgáltatás: változások a jogdíjfizetésekben - Kereskedelmi Élet cikke
A korábbiaktól eltérő módon, más feltételek alapján kell a jövőben zenei jogdíjat fizetni bizonyos üzletek és vendéglátóhelyek működtetőinek. Több területen egyszerűsíti, illetve csökkenti díjtételeit az Artisjus, tájékoztat a szerkesztőségünknek küldött sajtóközleményben Tóth Péter Benjamin stratégiai és kommunikációs igazgató.
Kedvezmény a kezdőknek:Három éven át kapnak kedvezményt azok a vendéglátóhelyek és kereskedelmi üzletek, ahol belekezdenek a zeneszolgáltatásba. Jelentős kedvezményt kaptak a zeneszolgáltatást újonnan megkezdő vendéglátóhelyek és kereskedelmi üzletek. Ennek értelmében - az első évben 30 százalék, - a második évben 20 százalék, - a harmadik évben pedig 15 százalék kedvezmény jár.
Továbbá: előre fizetés esetén a 30 négyzetméter alatti alapterületű kereskedelmi üzletek számára 1 évre elengedik az éves díj felét.
Kiemelt kategória: törölve: Megszűnik a vendéglátóhelyek gyógy- és üdülőhely szerinti besorolása, amely eddig kiemelt kategóriának számított. A jövő év elejétől minden település vendéglátó üzlete a saját településmérete szerinti jogdíjat fogja fizetni.
Az üzemanyagtöltő állomások vendéglátó üzletei esetében megszűnik a településtípus szerinti besorolás, minden benzinkút az eddigi legalacsonyabb díjat fogja fizetni; az esti záró időpont nem kerül többé figyelembe vételre.
A módosításokat az szerzői jogvédő szervezet azzal magyarázza, hogy „a vendéglátás, a kereskedelem és a szállodaipar jelentős változáson ment át. Az Artisjus jogdíjrendszerét most évről évre, lépésről lépésre igazítjuk ezekhez a változásokhoz…”, fogalmaz a kommunikációs igazgató.
Szállásszolgáltatás: együtt jóban, rosszban: A szállásszolgáltatás területén négy évvel ezelőtt született egy jelentős újítás: a közös teher- és kockázatviselés elve szerint, szól a közlemény. Itt a fizetendő jogdíjakat mindig az adott csillagkategória előző évi szobakihasználtság adataival arányosította a jogkezelő. Ez a bevezetéskor (2013. január 1-jétől) egy lépésben jelentős jogdíjcsökkentést jelentett a szálláshelyek számára.
De az éves utánkövetés akkor elmaradt, az Artisjus – érdekképviseleti kérésére – három évig nem vette figyelembe az egyre növekvő kihasználtsági adatokat, hogy a korábbi évek magasabb tarifáit így „ellentételezze”.
A türelmi időszakot követően a 2017-es díjak újra az előző évi szobakihasználtsági adatokat fogják figyelembe venni.


X
Kedves Cégvezető!

Bizonyára Ön is értesült arról, hogy a 2016. évi LXVIII. jövedéki törvény 67. § (5) és 68. § (3) módosításával megváltoztak a jövedéki engedélyes kereskedőkre vonatkozó fizetési szabályok, így várhatóan 2017. április 1-től– szűk kivételtől eltekintve– jövedéki engedélyes kiskereskedő jövedéki terméket készpénzfizetéssel nem, csak elektronikus fizetéssel (átutalással, bankkártyával) szerezhet be.

Mit ajánl a K&H Bank a nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozások számára?

A változás gyors és rugalmas kezeléséhez Bankunk kedvező bankkártya-elfogadási ajánlattal támogatja a nagykereskedelemmel és partnerhálózatának kiskereskedelmi kiszolgálásával foglalkozó vállalkozásokat. Ajánlatunk kialakításakor törekedtünk arra, hogy Bankunk ügyfelei között létrejött fizetések esetén, azaz K&H POS terminálon és virtuális POS-on a K&H Bank által kibocsátott bankkártyával bonyolított tranzakciók esetén kedvezőbb jutalékot számítsunk fel az alábbiak szerint, ezzel is támogatva az Ön és partnerhálózata költségeinek racionalizálását:

Amennyiben ajánlatunk felkeltette érdeklődését, kérjük, keresse fel bankfiókunkat, vagy hívja bankkártya-elfogadói ügyfélszolgálatunkat egy személyes találkozó időpontjának egyeztetése céljából (K&H TeleCenter +36/1/20/30/70/ 335-3355-ös telefonszám, 6. gyorsválasztó menüpont).

A K&H Bank Magyarország egyik legnagyobb bankkártya elfogadói hálózatával rendelkezik, szakmai tapasztalatunk garancia arra, hogy vállalkozása forgalmához az üzlet jellegének megfelelő, magas színvonalú, költséghatékony megoldást kínáljunk Önnek is!

Mit ajánl a K&H Bank a kapcsolódó kiskereskedelmi partnerhálózatnak?

A K&H Banknál igénybe vett szolgáltatásokkal egyidejűleg szeretnénk kiszolgálni és támogatni mind a nagykereskedők, mind partnerhálózatuk napi pénzügyeinek gyors és hatékony működését. Kiskereskedelmi partnerei számára kedvező vállalkozói számlacsomagot kínálunk, melyben kedvezményt biztosítunk üzleti bankkártya igénylésére, átutalási díjakra és bankkártya-elfogadási szolgáltatásra is. Kiskereskedelmi ajánlatunkat kérésre rendelkezésére bocsátjuk.
Bízva a sikeres együttműködésben, üdvözlettel:

K&H Bank

Az Ajánlat nem teljes körű és indikatív jellegű, tehát a K&H Bank Zrt. részéről nem jelent szolgáltatás nyújtási kötelezettséget. Az Ajánlat szolgáltatás nyújtására vonatkozó részével kapcsolatban ilyen kötelezettség létrejöttének előfeltétele a Bank megfelelő bizottságának jóváhagyása, megfelelő dokumentáció elkészítése és aláírása. A K&H Bank Zrt.– az Önökkel való előzetes konzultáció mellett – fenntartja a kondíciók felülvizsgálatának jogát. A bankkártya-elfogadás részletes feltételeit az Üzletszabályzat, a Fizetőkártya-elfogadói Szerződés általános feltételei és annak elválaszthatatlan részét képező mellékletei tartalmazzák, melyek elérhetőek a kh.hu weboldalon, illetve a bankfiókokban.


Amennyiben törölni kívánja magát a szolgáltatásról, kérjük kattintson a következő linkre:

Leiratkozás

 

Üdvözlettel:
KISOSZ Veszprém
www.kisosz.net