KISOSZ Veszprém - Állásfoglalás
KISOSZ ÁLLÁSFOGLALÁS A 2013. ÉVI MINIMÁLBÉR ÉS GARANTÁLT BÉRMINIMUM ÖSSZEGÉRE

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége KISOSZ legfőbb testületi szerve 2012. november 20-án megvitatta a 2013. évre javasolható minimálbér és szakképesítéshez kötött garantált bérminimum mértékét.
A KISOSZ a javaslat megfogalmazásával elő kívánja segíteni, hogy a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács plenáris ülésén a szociális partnerek és a tanács tagjai a gazdasági helyzethez és a vállalkozások teherbíró képességéhez illeszkedő mértékekről döntsenek. A KISOSZ a két kötelező bér összegének meghatározása során a következő makrogazdasági szempontokat vette figyelembe:
2012. évben a lakossági kereslet, a belföldi vásárlóerő a GDP csökkenése miatt jelentősen visszaesett, miközben az infláció az előzetes szakértői számításokhoz képest magasabb mértékben emelkedett, ezért a belföldi piacra értékesítő és szolgáltató hazai mikro- és kisvállalkozások forgalma csökkent, így a jövedelempozíciója az idén tovább romlott. A csökkenő bevételek és romló gazdasági helyzet ellenére 2012. évben gazdasági teljesítmény nélkül mindkét bérelem jelentős megemelésére került sor, e bérek felett a gazdálkodást még az elvárt béremelés kötelező jellege is terhelte. Bár szakértők szerint 2013-ra már minimális mértékű javulás várható, ezzel egyidejűleg több olyan intézkedés bejelentése történt meg, amelyek ezt a lakossági vásárlóerő csökkentésével ellensúlyozzák.

Az elsősorban a fogyasztást, pénzügyi forgalmat terhelő elvonásokat az érintett piaci szereplők továbbhárítják a lakosságra, így a belföldi fogyasztásra rendelkezésre álló jövedelmek emiatt csökkenhetnek, tovább zsugorítva a kereskedelmi forgalmat. A KISOSZ tagságát alkotó kereskedelmi és vendéglátó vállalkozások részére a forgalom kiegészítését jelenthette a Cafeteria juttatások SZÉP kártyával történő finanszírozása, azonban a Cafeteria közterheinek tervezett emelése ennek hatékonyságát is rontani fogja 2013. évre. Az infláció jelentős emelkedése miatt a vállalkozások csökkenő tartalékai kisebb forgalom finanszírozására alkalmasak, miközben az elvonásokkal terhelt bankrendszer a kisvállalkozói hitelezést jelentősen szűkítette.

Összefoglalva megállapítható, hogy a belföldi fogyasztás csökken, az infláció jelentősen magasabb a tervezettnél, a bejelentett intézkedések tovább szűkítik a belföldi forrásokat, a kereskedelmi forgalomhoz nincs megfelelő hitelezés, így a hazai mikro- és kisvállalkozói körben a bérfejlesztéshez szükséges források nem állnak rendelkezésre.


A KISOSZ mindezek alapján a bértárgyalásokon egy minimális mértékű béremelést javasol a tagságát alkotó hazai kereskedelmi és vendéglátó vállalkozások jövedelempozíciója és a gazdasági helyzet alapján, figyelembe véve a lakossági reáljövedelmek csökkenését is, így 2013. évre a kötelező legkisebb munkabér összegére 97.000,-Ft mértéket javasol, a szakképesítéshez kötött bérminimum esetében pedig 110.000,-Ft-ot.

A KISOSZ a javasolt mértékeket nyilvánosságra hozza és képviselni fogja a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács ülésén.

2012-11-22 11:03:14

<< Vissza

Regisztráció

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Nyereményjáték